Založ si blog

Domy Novej Nádeje

Noví ľudia prinášajú nové nápady a nové riešenia. Podporme spoločný projekt vzájomnej pomoci „Domy Novej Nádeje“. Prestaňme byť ľahostajný k tým, ktorý potrebujú našu pomoc a dostali sa z rôznych dôvodov do sociálnych problémov, ktoré si sami nezavinili a ocitli sa v sociálnej priepasti a to len vďaka nezáujmu súčasných politikov a predstaviteľov  súčasných samosprávnych krajov. Dnes sa  stali rukojemníkmi súčasnej politiky nášho štátu. Ide najmä o našich starkých, slobodné mamičky a ich deti.

Ide o program vzájomnej pomoci a spájanie generácií, spolužitie seniorov a slobodných mamičiek odkázaných na sociálne programy.

Myšlienkou Romana Ruhiga a kandidátov do VÚC za NOVÝ PARLAMENT je:

 „Vybudovať domy vzájomnej pomoci, ktoré by boli určené na spolužitie novej rodiny, ktorú stratili. Zámerom pomoci je budovanie integrovaného bývanie seniorov, ktorí sú umiestňovaní v zariadeniach sociálnych služieb so slobodnými mamičkami s deťmi, ktoré z ekonomických či iných dôvodov  si nemôžu dovoliť vlastné bývanie.“

 Podľa informácií na stránke  Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je v zriaďovateľskej pôsobnosti 15 zariadení sociálnych služieb, ktoré sú napojené na rozpočet BSK.

 Z toho zariadenia  pre seniorov sú 3 s kapacitou 306 osôb a domov sociálnych služieb je 15  s kapacitou 1095 kde sa síce nachádza disproporcia v údajoch. Avšak táto disproporcia pre nás v tomto momente nie je podstatná.  Z ďalších dostupných informácií  vieme, že  BSK má internáty, ktoré sú v dezolátnom stave a nevyužívajú sa dostatočne  podľa ich určenia. To by mohli byť práve prvé pilotné projekty nových „Domov Novej Nádeje“.

Niekto si môže položiť otázku, prečo kombinácia týchto generácií?

Aj v bežnom živote obyvateľov  bez sociálnych problémov sa môžu niekedy ľudia ocitnúť v ťažkostiach,  ktoré mohli vzniknúť vždy z iného dôvodu aj bez ich priameho zapríčinenia.

Zastávame názor, že je potrebné  spájať ľudí  a budovať rodinu. Veď rodina je základom spoločnosti.  Ide o tri generácie: starkí, deti(rodičia) a vnúčatá. Aj v tomto prípade vidíme novú iskričku nádeje pre našich starších obyvateľov ako aj pre slobodné mamičky s deťmi, ktorí si takto môžu nájsť novú rodinu a vzájomne  si pomáhať. Mamička nemôže isť do práce, nakoľko nemá komu zveriť svoju ratolesť – dieťa pokiaľ nie je školopovinné. Takýmto spôsobom sa bieda a sociálna odkázanosť  prehlbuje. Na druhej strane dôchodca odkázaný na sociálny program sa zasa cíti byť nepotrebný a podlieha rôznym depresiám.  Po získaní vzájomnej dôvery  a spoznávaní sa, môžu nájsť oporu vzájomnej symbiózy, matka pre svoje dieťa nového starého rodiča a starkí zase svoje dieťa a vnúča. Verím,  že starým alebo starším ľuďom je potrebné zmeniť myšlienky a dať im možnosť, ktorú nemajú ako iné rodiny, stretávať sa so svojimi vnúčatami.

Rozdiel medzi dôchodcami umiestnenými v zariadeniach pre seniorov a seniormi žijúcimi u jedného zo svojich detí v domácnosti im zväčša finančne vypomôžu. Každý nemá takú príležitosť a preto je štát a verejná správa, samosprávne kraje, povinné hľadať všetky možné dostupné prostriedky pre tých, ktorý si zaslúžia našu pozornosť. Takýmto spôsobom dosiahneme  nielen spájanie rodín a návrat k základom dobrého štátu, ktorého má byť práve rodina,  ale aj možnosť dostať sa zo sociálnych problémov matkám s deťmi. Veď ak bude mať matka príležitosť, že sa v jej neprítomnosti má kto postarať o jej ratolesť,  môže  bez stresu ísť do práce, ktorú si v dnešnom živote nemala možnosť nájsť, lebo nemala komu zveriť svoje dieťa. Takýmto spôsobom je možné, aby sa matka dostala opäť do spoločnosti zoznámiť sa s novými ľuďmi  a získala prácou finančné prostriedky na živobytie pre seba a svoje dieťa, prípadne pomoc nového suplujúceho rodiča, starého rodiča pre svoje dieťa a s možnosťou  postaviť sa  na vlastné nohy. Veď kto chce žiť sám a byť odkázaný na sociálne dávky?   Našou prioritou je podporiť v prípade záujmu aj takýto typ pomoci a využiť program  „Domy Novej Nádeje“.

Určite je potrebné dostávať do povedomia  aj tento nový rodinný typ vzájomného spolužitia, s možnosťou slobodnej voľby pre jednotlivcov, okrem súčasného systému, ktorý podľa súčasných politikov funguje avšak s problémami. Súčasní dôchodcovia umiestnení v zariadeniach pre seniorov nemajú dostatok finančných prostriedkov aby platili poplatky, ktoré vyžaduje BSK.  Viď súčasný problém v zariadení seniorov v Mestskej časti Rača v Bratislave.

Nedá sa pozerať na arogantnosť súčasného – Bratislavského samosprávneho kraja treba to zmeniť.

Viď článok súvisiaci s problémom v zariadení pre seniorov Rača.

http://www.teraz.sk/regiony/dochodcovia-raca-ubytovanie-sud/55259-clanok.html

 

Bc.Roman Ruhig

Kandidát na predsedu (župana) Bratislavského samosprávneho kraja 

www.ruhigroman.sk

Poďakovanie za účasť vo voľbách VÚC 2013, Pokračovanie v boji za skutočnú demokraciu, slobodu, rovnosť, spravodlivosť, sociálnu vyváženosť a podporu Slovenských podnikateľov

24.11.2013

Vážení spoluobčania, priatelia, sympatizanti, obyvatelia Slovenska Dovoľte nám, aby sme sa Vám touto formou poďakovali za prejavenú dôveru tým že ste boli podporiť Vaším aktívnym prístupom aj napriek nepriaznivému počasiu nových ľudí do zastupiteľstiev samosprávnych krajov a zúčastnili ste sa 09. Novembra volieb do VÚC 2013. v Slovenskej republike. [...]

P o d n e t na preskúmanie porušenia volebného moratória podľa § 27ods. 3 zákona č. 303/2001 Z. z. o voľbách do orgánov samosprávnych krajov

08.11.2013

Týmto podávame podnet na preskúmanie porušenia volebného moratória podľa § 27 ods. 3 zákona č. 303/2001 Z.z. o voľbách do orgánov samosprávnych krajov (ďalej len „zákon o voľbách do VÚC“). I. DÔVODY NA PODANIE PODNETU Dátum konania volieb do VÚC bol stanovený na 9.11.2013 so začiatkom o 7:00 hod. Priebeh samotných volieb sa riadi ustanoveniami zákona č. [...]

Tak dosť, chceme NOVÝ PARLAMENT

05.11.2013

Héééj starí, mladí, intelektuáli, my Slováci sme národ malý. Županským šafárením v našich krajoch ste nám vzali dosť, už nám nedávate inú možnosť a ani už nebudeme počúvať tie Vaše reči, Nový Parlament pôjdeme voliť všetci. Kde je tá naša sloboda, rovnosť, spravodlivosť. Chceme prácu, chceme žiť nenecháme sa pokoriť, preto my pôjdeme [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 47400x
Priemerná čítanosť článkov: 4740x

Autor blogu